Μουσικές και τραγούδια της Αποκριάς

Απόκριες, εποχή για γλέντι, χορό, τραγούδι, ποτό, φαγητό, απόδραση από την καθημερινότητα. Τα τραγούδια που συνοδεύουν τα αποκριάτικα δρώμενα, είναι μελετημένα σοφά, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της όλης τελετής, δημιουργώντας ένα περιβάλλον απελευθέρωσης σε κοινωνικό, πνευματικό και σεξουαλικό επίπεδο.
Τραγουδια Με Αποκριατικες Στολες

Αρχικά είχαν σκοπό να συντελέσουν στην ευγονία της γης, να υποβοηθήσουν τη φύση να αναγεννηθεί με μαγικοθρησκευτικά τραγούδια και μεταμφιέσεις. Όσο πιο επιτυχημένο το τραγούδι και η μεταμφίεση, τόσο πιο επιτυχημένη και η ευκαρπία της γης.
Σε πιο σύγχρονες εποχές, τα αποκριάτικα τραγούδια πήραν και το ρόλο του μυητή απέναντι στους άπειρους νέους, με σκοπό να τους καθοδηγήσουν στον δρόμο του έρωτα, καθώς άρχισαν να έχουν σαφείς περιγραφές της σεξουαλικής πράξης.
Η σημερινή τους μετεξέλιξη απαντάται σε πολλά μέρη όπου οι μεγαλύτεροι, ντυμένοι με αποκριάτικες στολές, κάνουν άσεμνα πειράγματα και σεξουαλικές προτροπές στους νεότερους του μπουλουκιού.

Αποκριατικες Στολες Και Τραγουδια Αποκριατικα

Ουσιαστικά, τα αποκριάτικα τραγούδια είναι θεατρικά, διατηρούν ακόμη και σήμερα τον κορυφαίο, και τον χορό. Έτσι ο κορυφαίος είναι αυτός που έχει την ευθύνη για οτιδήποτε άσεμνο ακούγεται, αφού ο χορός απλώς επαναλαμβάνει τα λόγια του, ρωτώντας όμως που και που αν μπορεί να συνεχίσει, ώστε να πάρει την έγκριση για την αθυροστομία που θα ακολουθήσει.
Τα αποκριάτικα δρώμενα είναι, έτσι κι αλλιώς, ταυτόσημα με τη βωμολοχία, γι ‘ αυτό και τα αθυρόστομα τραγούδια υπάρχουν στις παραδόσεις όλης της Ελλάδας.
Τραγουδιούνται από τους «φαλλοφόρους» και επιτελούν το ίδιο έργο με το έθιμο της μεταμφίεσης και της πυράς, να εξορκίσουν δηλαδή το κακό, το θάνατο.

Αποκριατικα Τραγουδια Και Αποκριατικες Στολες

Στη σημερινή εποχή, τα αυθεντικά αποκριάτικα τραγούδια διατηρούνται κυρίως στην περιφέρεια, όπως η Κοζάνη, η Κάλυμνος, ο Τύρναβος, η Θήβα, όπου διατηρούνται και οι παραδοσιακές μεταμφιέσεις με δέρματα τράγων και άσπρα, κερωμένα υφάσματα.
Αντίθετα, τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν δεχτεί περισσότερο ξενόφερτες επιρροές στη μουσική που συνοδεύει το καρναβάλι.
Λάτιν ρυθμοί, επιτυχίες της εποχής, γενικότερα εύθυμη και ρυθμική μουσική είναι η μουσική που συνοδεύει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις.

HOME